Κυριακή 29 Μαρτίου 2009

Γεύματα και δείπνα διαδοχής

Η ανησυχία για την εσωστρέφεια της ΝΔ, οι φιλοδοξίες για την αρχηγία και τα σενάρια για τη μετακαραμανλική εποχή.Υπό τη σκιά των σεναρίων για αποχώρηση του πρωθυπουργού κ. Κ.Καραμανλή από την ηγεσία της ΝΔ, αν ηττηθεί στις βουλευτικές εκλογές, το κυβερνών κόμμα επέστρεψε στην εποχή των «μυστικών δείπνων» και των «δημοσίων γευμάτων», όπως το πολυσυζητημένο γεύμα της υπουργού Εξωτερικών κυρίας Ντόρας Μπακογιάννη με τον υπουργό ΠΕΧΩΔΕ κ. Γ.Σουφλιά που έγινε την περασμένη Πέμπτη σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας.

Η ρευστότητα που επικρατεί στο εσωτερικό της ΝΔ, σε συνδυασμό με την αγωνία, τον προβληματισμό και την ανησυχία υπουργών, βουλευτών και στελεχών για τα μελλοντικά σχέδια του Πρωθυπουργού, δημιουργεί το κατάλληλο υπόβαθρο για να υπάρξει προσέγγιση μεταξύ των μελών του Υπουργικού Συμβουλίου, ενώ παρατηρούνται και οριζόντιες συνεννοήσεις.

Το ιδιαίτερης συμβολικής σημασίας γεύμα της κυρίας Μπακογιάννη με τον κ. Σουφλιά απέδειξε ότι οι κορυφαίοι υπουργοί ήθελαν να δείξουν, πως μπορούν άνετα, μεταξύ τυρού και αχλαδίου, να ανταλλάσσουν απόψεις χωρίς να «δαιμονοποιείται» η συνάντησή τους. Μπορούν να συζητούν εκτενώς την πολιτική επικαιρότητα σε μια λογική αναζήτησης λύσεων για να εκτονωθεί η εσωκομματική εσωστρέφεια και να ανακτήσει και πάλι η ΝΔ το προβάδισμα σε επίπεδο κοινωνίας.

▅ Οι παρενέργειες της «κούρασης»
Η συντριπτική πλειονότητα των υπουργών συμφωνεί ότι η συζήτηση των τελευταίων ημερών περί «κούρασης» του Πρωθυπουργού και αποχώρησής του από την ηγεσία έχει αποσυσπειρώσει την κομματική βάση και ενισχύσει την ηττοπάθεια. Σε αυτό το κλίμα στο κυβερνών κόμμα αρχίζουν και κινούνται στους ρυθμούς της διαδοχής του κ. Καραμανλή και της «επόμενης ημέρας» στη ΝΔ. Ετσι, δεν ήταν τυχαίες οι αναφορές πολλών στελεχών στο γεύμα των υπουργών Εξωτερικών και ΠΕΧΩΔΕ που έγινε εν μέσω των σεναρίων για τη διαδοχή και της καταιγίδας των δηλώσεων περί του πρωθυπουργικού «σφρίγους» και της ανάγκης να παραμείνει ο κ. Καραμανλής ακόμη κι αν ηττηθεί. Για τους παροικούντες την κομματική και κυβερνητική Ιερουσαλήμ, το συγκεκριμένο γεύμα δεν αποτελεί μείζον θέμα καθώς η κυρία Μπακογιάννη γευματίζει συχνά με τον κ. Σουφλιά, τουλάχιστον μία φορά το δίμηνο. «Αν και οι δύο επιθυμούσαν να κρατήσουν μυστική τη συνάντησή τους, δεν θα γευμάτιζαν σε κοινή θέα και μάλιστα στο εστιατόριο “Βυζαντινό” του ξενοδοχείου Ηilton, όπου συχνάζουν πολλοί πολιτικοί, δημοσιογράφοι και άλλοι παράγοντες της δημόσιας ζωής, αλλά αποτελεί και στέκι του κ. Σουφλιά» ανέφεραν στελέχη που συνομιλούν και με τους δύο υπουργούς.

Οι δύο υπουργοί είχαν συναντηθεί και γευμάτισαν και παλαιότερα και μάλιστα σε άλλο κεντρικό εστιατόριο, το «17», που είχε επιλέξει η κυρία Μπακογιάννη. Και όπως έλεγαν από το περιβάλλον της υπουργού Εξωτερικών, επιχειρώντας να αποδυναμώσουν τη σεναριολογία, η συνάντηση είχε προγραμματιστεί πριν από δύο εβδομάδες αλλά λόγω αναβολής τελικά έγινε την περασμένη Πέμπτη.

Παρά τις διαβεβαιώσεις ότι δεν υπήρξε κάτι «ύποπτο» πολιτικά στο γεύμα των δύο κορυφαίων υπουργών, άλλοι συνάδελφοί τους, αλλά και σταθεροί συνομιλητές του Πρωθυπουργού, υποστήριζαν ότι η κυρία Μπακογιάννη και ο κ. Σουφλιάς επέλεξαν τη συγκεκριμένη ημέρα για να αξιοποιήσουν τον θόρυβο περί διαδοχής και να υποδαυλίσουν με τον τρόπο τους τη σχετική συζήτηση.

«Μακριά από εμάς τέτοιες ερμηνείες» απαντούν από τα δύο στρατόπεδα, που τονίζουν με έμφαση ότι οι δύο υπουργοί όχι μόνο δεν είναι σε σύγκρουση, αλλά συνομιλούν τακτικά, έχουν ανοικτό δίαυλο επικοινωνίας και βρίσκονται σε συνεννόηση. Ωστόσο έμπειρα στελέχη της ΝΔ έλεγαν ότι ο σκοπός του γεύματος ήταν και μια απάντηση στις ηγετικές φιλοδοξίες του υπουργού ΠΕΧΩΔΕ, που όπως διευκρίνιζαν προβλήθηκαν ιδιαίτερα μετά την πρόσφατη εκδήλωση του υπουργείου του, όπου μίλησε παρουσία 12 υπουργών και υφυπουργών και περίπου 50 βουλευτών.

▅ Με ανοιχτά χαρτιά καιεφ΄ όλης της ύλης
Αν και όσοι αντιμάχονται την κυρία Μπακογιάννη και τον κ. Σουφλιά επισήμαναν εξ αρχής ότι συζήτησαν για την επόμενη ημέρα στη ΝΔ, το μενού δεν περιείχε αναφορές στη «μετακαραμανλική εποχή». Απλώς συμφώνησαν στο αυτονόητο και αυτό που όλοι αναγνωρίζουν στο κυβερνών κόμμα: ότι τα όσα λέγονται και γράφονται περί κούρασης του κ. Καραμανλή και αποχώρησής του σε περίπτωση εκλογικής ήττας της ΝΔ έχουν πλήξει βαθύτατα το ηθικό της εκλογικής βάσης. Κοινή συνισταμένη ήταν ότι απεδείχθη λανθασμένη η επιλογή της ακαριαίας και άμεσης διάψευσης των σχετικών δημοσιευμάτων.

Από μια συζήτηση δύο ωρών δεν μπορούσε να απουσιάζει η ανάλυση των αιτίων της δημοσκοπικής πτώσης της ΝΔ, ενώ υπήρξε σύμπλευση στη διαπίστωση ότι η κυβέρνηση βρίσκεται σε αδιέξοδο. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του «Βήματος», δεν επήλθε συμφωνία κορυφής για τα μελλούμενα και ειδικά για όσα σχετίζονται με τη διαδοχή και δεν υπήρξε ταύτιση απόψεων για κοινή δράση στο εσωτερικό της ΝΔ. Εξάλλου υπό τις παρούσες συνθήκες δεν μπορούσε να υπάρξει οποιαδήποτε πολιτική συμφωνία, καθώς αυτό θα ήταν παρακινδυνευμένο αφού δεν έχει καμία πρακτική αξία προτού οριστικοποιηθούν τα εσωκομματικά δεδομένα. Ως εκ τούτου η μόνη συμφωνία που καταγράφηκε ήταν ότι δεν μπορούν και δεν πρόκειται να κάνουν οποιαδήποτε κίνηση στην εσωκομματική σκακιέρα αν πρώτα ο ίδιος ο Πρωθυπουργός δεν ξεκαθαρίσει τις προθέσεις του και τι πραγματικά σκέπτεται να κάνει.

Το γεύμα των δύο πολιτικών προκάλεσε πολλές συζητήσεις στο εσωτερικό της ΝΔ και ορισμένοι υπουργοί θυμήθηκαν το παρελθόν, και μάλιστα το 1997, τονίζοντας ότι η οικογένεια Μητσοτάκη υποστήριξε τον κ. Σουφλιά για την ηγεσία της ΝΔ που είχε καταφέρει να εξασφαλίσει και τη συμμαχία του κ. Μ.Λιάπη (μέλος της οικογένειας Καραμανλή), ο οποίος βεβαίως έκανε πίσω και συντάχθηκε με τους «καραμανλικούς» όταν μπήκε στο παιχνίδι της διαδοχής ο νυν Πρωθυπουργός.

▅ Αρχηγικές επιδιώξεις
Η υπουργός Εξωτερικών είναι μαζί με τον υπουργό Υγείας κ. Δ. Αβραμόπουλο τα στελέχη της ΝΔ που δεν έχουν κρύψει ποτέ τις αρχηγικές φιλοδοξίες τους, μάλιστα η κυρία Μπακογιάννη τις έχει καταθέσει ήδη από το 1997. Αυτή την περίοδο έχει επιλέξει να επενδύσει στην κομματική βάση περιοδεύοντας ανά την επικράτεια και αποδεχόμενη οποιαδήποτε πρόταση για ομιλία τής απευθύνουν. Με γνώμονα αυτό που παραδέχονται ακόμη και οι αντίπαλοί της, ότι «είναι εκ των πραγμάτων το Νο 2 στη ΝΔ», κινείται με ιδιαίτερη προσοχή στο εσωτερικό του κόμματος αποφεύγοντας να δημιουργήσει πρόβλημα στον Πρωθυπουργό.

Εσχάτως έχει πυκνώσει τις επαφές της με βουλευτές, κινείται μεθοδικά και διατηρεί στενή σχέση με την κομματική βάση χάρη σε ένα καλά οργανωμένο «δίκτυο» βουλευτών και στελεχών σε όλη την Ελλάδα, που κινητοποιείται όταν και όποτε χρειαστεί. Δεν κρύβει την αγωνία της για την «παράταξη», όπως λέει χαρακτηριστικά, και επισημαίνει σε όλους τους τόνους ότι θα είναι παρούσα στη μάχη της διαδοχής, όταν και όποτε προκύψει.

Ωσπου να γίνει αυτό όμως δεν έχει σκοπό να διαφοροποιηθεί από την επίσημη κυβερνητική γραμμή και ως εκ τούτου δεν θα δημιουργήσει πρόβλημα καθώς, όπως αναφέρει σε πολλούς συνομιλητές της, την ενδιαφέρει το «εύρος και το όλον της παράταξης». Γι΄ αυτόν τον λόγο φροντίζει να ρίχνει γέφυρες σε πολλά στελέχη επιδιώκοντας να τα προσεταιριστεί πολιτικά, εκτός από τον κ. Αβραμόπουλο και τον υπουργό Πολιτισμού κ. Αντ. Σαμαρά με τους οποίους υπάρχει χάσμα και δεν έχει και η ίδια διάθεση συνεννόησης.

▅ Μεταβατικός ρόλος
Αν για κάποιους στο κυβερνών κόμμα η υπόθεση της ηγεσίας στη ΝΔ κρίθηκε για τον κ. Σουφλιά το 1997, είναι ορισμένοι που βλέπουν στο πρόσωπο του υπουργού ΠΕΧΩΔΕ τον μεταβατικό ηγέτη της κεντροδεξιάς παράταξης. Ως εκ τούτου ο ρόλος που θα διαδραματίσει το επόμενο διάστημα θα είναι σημαντικός και για πολλούς αποτελεί σημείο αναφοράς στη ΝΔ λόγω και του γεγονότος ότι αυτή την περίοδο έχει απήχηση και έχει καταφέρει να διατηρήσει τις ισορροπίες.

Ολοι επιθυμούν να τον έχουν σύμμαχο, ενώ για τις προσωπικές φιλοδοξίες του αποφεύγει να μιλήσει ανοικτά, αν και γνωρίζει ότι ενδεχόμενη υποψηφιότητά του μπορεί να ανατρέψει πολυετείς σχεδιασμούς. Το μόνο που σταθερά επισημαίνει είναι ότι δεν ανήκει σε εσωκομματικές ομάδες και επενδύει στο συναινετικό προφίλ του, το οποίο επιμελώς φιλοτεχνεί και ενδεχομένως να αποτελέσει μια καλή πολιτική παρακαταθήκη για το μέλλον. Το δεδομένο για πολλά στελέχη είναι ότι ακόμη και στην περίπτωση που δεν επιλέξει τον ρόλο του μεταβατικού ηγέτη, ο ίδιος φιλοδοξεί «να περάσει η υπόθεση της διαδοχής απ΄ αυτόν και να έχει λόγο».

Περιοδείες στην περιφέρεια
Τεστ κοπώσεως του κ. Καραμανλή στη Ζάκυνθο
Την ώρα που όλοι στο κυβερνών κόμμα ομφαλοσκοπούν και συζητούν για την επόμενη ημέρα στη ΝΔ και τις «διαρροές» περί πρωθυπουργικής κούρασης, ο κ. Κ. Καραμανλής επιλέγει να στείλει το δικό του μήνυμα. Με την απόφαση του να περιοδεύσει στη μονοεδρική περιφέρεια της Ζακύνθου επιδιώκει, τόσο με την εμφάνισή του όσο και με την ομιλία του, να σταματήσει τη σχετική, ζημιογόνο συζήτηση για το κυβερνών κόμμα. Ο κ. Καραμανλής επενδύει και πάλι στο «προσωπικό του χαρτί» και κινείται με άκρως επικοινωνιακούς όρους, έχοντας δίπλα τους απλούς πολίτες, στοχεύοντας στην αμεσότητα της διαπροσωπικής επικοινωνίας.

Παράλληλα με τις πρωθυπουργικές περιοδείες, που θα συνεχιστούν, οι επίδοξοι δελφίνοι κινούνται στην περιφέρεια με συμβολικές επισκέψεις τους. Ο κ. Αβραμόπουλος, που είναι στις πρώτες θέσεις δημοφιλίας, έχει επιδοθεί σε έναν αγώνα δρόμου τις τελευταίες εβδομάδες με συνεχείς επισκέψεις στην περιφέρεια, όπου προσπαθεί να πετύχει συμφωνίες με βουλευτές και κομματικά στελέχη. Ο υπουργός Υγείας, όπου μπορεί σε κατ΄ ιδίαν συζητήσεις του, υπενθυμίζει την πρότασή του για εκλογή αρχηγού από τη βάση του κόμματος.

Σε αυτό το κλίμα ιδιαίτερο ρόλο έχει ο υπουργός Εθνικής Αμυνας κ. Ευ.Μεϊμαράκης που κινείται αυτόνομα και έχει σημαντική επιρροή στον κομματικό μηχανισμό, τονίζοντας συνεχώς την πρόσφατη φράση του ότι «χωρίς τον Καραμανλή η παράταξη θα συρρικνωθεί». Ο κ. Αντ. Σαμαράς κινείται πολύ προσεκτικά για να μην προκαλέσει και προσπαθεί να καλύψει το χαμένο έδαφος- λέγεται ότι υπάρχει προσέγγισή του με μέλη της ομάδας των «λοχαγών»-, ενώ τον δικό της ρόλο θα διαδραματίσει και η νεότερη γενιά υπουργών- ο καθένας με τη δυναμική που διαθέτει στο κομματικό σύστημα-, όπως οι κκ. Αρ. Σπηλιωτόπουλος , Κ.Χατζηδάκης και Ευρ.Στυλιανίδης, που επισημαίνουν ότι η διαδοχολογία αποπροσανατολίζει και οδηγεί τη ΝΔ στην εσωστρέφεια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου