Κυριακή 29 Μαρτίου 2009

Αποχωρεί ο Αλ. Πιλάβιος



Δεν επιθυμεί την ανανέωση της θητείας του στη θέση του προέδρου της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς ο Αλέξης Πιλάβιος. Αυτό δήλωσε ο ίδιος στον υπουργό Οικονομίας Γιάννη Παπαθανασίου. Ετσι, ο Αλέξης Πιλάβιος που ανέλαβε επικεφαλής της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς το 2004, όταν η Νέα Δημοκρατία έγινε κυβέρνηση, ολοκληρώνει το έργο του στο τέλος του ερχόμενου μηνός. Ο σημερινός πρόεδρος της Ε.Κ. υπήρξε επιλογή του πρώην υπουργού Οικονομικών Γ. Αλογοσκούφη, ο οποίος αντικαταστάθηκε στον τελευταίο κυβερνητικό ανασχηματισμό. ΣΕΡΙ. Ενα πτωτικό... γαϊτανάκι έντεκα μηνών θα σταματήσει, όπως όλα δείχνουν, το Μάρτιο. Ο Γενικός Δείκτης υποχωρεί για έντεκα συνεχόμενους μήνες φθάνοντας μέχρι τα χαμηλά των 1.535,8 μονάδων στη συνεδρίαση της 27ης Φεβρουαρίου. Ο Μάρτιος ξεκίνησε από τις 1.510,9 μονάδες και με την αγορά πλέον στην περιοχή των 1.700 μονάδων, το «χειρότερο σερί» των τελευταίων 25 χρόνων δείχνει να λαμβάνει τέλος.

ΤΡΑΠΕΖΕΣ. Περιθώριο περαιτέρω τεχνικής αντίδρασης για τις τραπεζικές μετοχές βλέπει ο Δημήτρης Παπαριστείδης (Praxis Χρηματιστηριακή) ο οποίος θεωρεί ότι και ο Γενικός Δείκτης μπορεί να κινηθεί υψηλότερα των 1.800 μονάδων. Με τις απαραίτητες ενδιάμεσα κινήσεις... εξαέρωσης.

ΟΠΑΠ. Παραμένει αγοραστής η Capital Research για λογαριασμό κυρίως χαρτοφυλακίων θυγατρικών της. Υπολογίζεται πως τις τελευταίες δύο εβδομάδες έχει μέση τιμή κτήσης 19,5-19,7 ευρώ ανά μετοχή, με τη συμμετοχή της να διαμορφώνεται στο 13,2%, αυξημένη σε σχέση με την αρχή της χρονιάς. Αντιθέτως φαίνεται να αποχωρεί από τον κλάδο των κατασκευών.

ΚΥΠΡΟΥ. Στα ιστορικά χαμηλά των 1,6 ευρώ η μετοχή ήταν σε διαπραγμάτευση 3,2 φορές τα εκτιμώμενα κέρδη για τη φετινή χρήση. Με απόδοση περίπου 50% από τα χαμηλά, το p/e της μετοχής παραμένει μικρότερο του 5, με την αγορά να θεωρεί ως χειρότερο ενδεχόμενο κερδοφορία της τάξεως των 300 εκατ. ευρώ. Στο καλύτερο η τρέχουσα αποτίμηση των 1,4 δισ. ευρώ θα θεωρείται ελκυστική.

ΧΑΛΚΟΡ. Τζίρος 1,2 δισ. ευρώ και ζημιές 48 εκατ. από κέρδη 20 εκατ. ευρώ το 2007. Η υποχώρηση των αποτελεσμάτων οφείλεται στην υποτίμηση (εφάπαξ) των αποθεμάτων κατά 78,6 εκατ. ευρώ, ενώ η κεφαλαιοποίηση της θυγατρικής του ομίλου ΒΙΟΧΑΛΚΟ έχει περιοριστεί σε λιγότερα από εκατό εκατομμύρια ευρώ. Τα αποθέματα αλλά και η κατάρρευση της τιμής των πρώτων υλών σε σχέση με πέρυσι είναι οι σοβαρότερες πληγές για τις μεταλλοβιομηχανίες.

ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ. Τα αποτελέσματά του κυμάνθηκαν στο επίπεδο των προβλέψεων που είχαν κάνει οι αναλυτές. Πωλήσεις 976 εκατ. ευρώ και κέρδη 18,5 εκατ. ευρώ με 10 εκατομμύρια ευρώ κεφαλαιακά κέρδη από τη συμφωνία με την Endesa. Αυξημένες στα 381,5 εκατομμύρια ευρώ οι πωλήσεις της ΜΕΤΚΑ και καθαρά κέρδη 41,4 εκατ. (από 36,8 εκατομμύρια ευρώ). Θα διανείμει μέρισμα 0,40 ευρώ, που αντιστοιχεί σε απόδοση 7% με βάση την τρέχουσα τιμή.

ALAPIS. Στις 31/3, δηλαδή την τελευταία μέρα της περιόδου κατά την οποία μία εισηγμένη θα πρέπει να ανακοινώσει τα οικονομικά μεγέθη του 2008, θα δημοσιοποιήσει η Alapis τα δικά της. Δεδομένου ότι είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει κάτι τέτοιο, αρκετοί παράγοντες της αγοράς αναμένουν με ενδιαφέρον τα αποτελέσματα της εταιρείας. Η μετοχή κυμαίνεται στα 0,55 ευρώ και η εταιρεία αποτιμάται στα 540 εκατ. ευρώ.

ΠΙΣΤΩΤΙΚΗ ΕΠΕΚΤΑΣΗ: Δάνεια ύψους δύο δισ. ευρώ το μήνα πρέπει να δίνουν οι ελληνικές τράπεζες για να πιάσουν το στόχο του 10% στην πιστωτική επέκταση φέτος. Ο ρυθμός των χορηγήσεων προς το παρόν κυμαίνεται στα 450-500 εκατ. ευρώ κάθε μήνα (900 εκατ. ευρώ στο δίμηνο Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου) και δικαίως οι αναλυτές της Εθνικής - Π&Κ ΑΧΕΠΕΥ χαρακτηρίζουν υπεραισιόδοξο το στόχο του 10%, ακόμη και αν οι κάνουλες των δανείων ανοίξουν το επόμενο διάστημα.

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ: Το χειρότερο τρίμηνο των τελευταίων έξι χρόνων ήταν η περίοδος Οκτωβρίου-Δεκεμβρίου 2008 για τις εισηγμένες επιχειρήσεις, καθώς τα συγκριτικά στοιχεία της Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ δείχνουν πως μόνο το τελευταίο τρίμηνο του 2002 οι επιδόσεις ήταν χαμηλότερες. Σε δείγμα 99 εταιρειών (73 κερδοφόρες και 26 ζημιογόνες) που είχαν ανακοινώσει αποτελέσματα για το 2008 μέχρι την Παρασκευή (η δημοσιοποίηση μεγεθών ολοκληρώνεται την ερχόμενη Τρίτη) προκύπτει υποχώρηση καθαρών κερδών κοντά στο 40%, λειτουργικών κερδών κατά 19% αλλά ενίσχυση του κύκλου των εργασιών κατά 14%.

ΟΤΕ. Κέρδη 601,8 εκατ. ευρώ, μειωμένα κατά 9,2%, κύκλο εργασιών 6,4 δισ. ευρώ, αυξημένο κατά 1,4% και διανομή μερίσματος 0,75 ευρώ ανά μετοχή ανακοίνωσε η διοίκηση του Οργανισμού. Η πτώση των κερδών ξεπέρασε ελαφρά τη συγκλίνουσα εκτίμηση των αναλυτών. Οι αναλυτές επικεντρώθηκαν στο ότι ο Οργανισμός σημείωσε καθαρά κέρδη 125 εκατ. ευρώ στο τέταρτο τρίμηνο του 2008, αλλά και στο ότι προτείνεται η διανομή μερίσματος ίδιου με εκείνο της χρήσης του 2007. Με βάση την τρέχουσα τιμή αντιστοιχεί σε απόδοση της τάξεως του 7%, που θεωρητικά μπορεί να προσελκύσει ξένα επενδυτικά χαρτοφυλάκια, τα οποία επενδύουν σε μετοχές με μερισματαπόδοση 5% τουλάχιστον.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου