Πέμπτη 26 Μαρτίου 2009

Παπαθανασίου: «Μπορούμε να επιτύχουμε τη μείωση του ελλείμματος»


Με αφορμή την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προς το Συμβούλιο Ecofin, για απόφαση σχετικά με τη διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος για την Ελλάδα, ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών κ. Γιάννης Παπαθανασίου έκανε την ακόλουθη δήλωση:
«Οι συστάσεις που περιλαμβάνονται στην πρόταση της Επιτροπής επιβεβαιώνουν πλήρως την αναγκαιότητα των μέτρων, τα οποία η κυβέρνηση έχει ήδη ανακοινώσει και αφορούν τόσο το πρόγραμμα περικοπής κρατικών δαπανών όσο και την εισοδηματική πολιτική στο Δημόσιο. Μέτρα, τα οποία έχουν αρχίσει να υλοποιούνται και με τα οποία πιστεύουμε ότι μπορούμε να πετύχουμε τον στόχο της μείωσης του δημοσιονομικού ελλείμματος κάτω από το 3% του ΑΕΠ έως το 2010.
Η Επιτροπή ζητεί από την Ελλάδα τρία πράγματα:
1. Η δημοσιονομική προσαρμογή θα πρέπει να ξεκινήσει από το 2009, προκειμένου να μειωθεί το έλλειμμα κάτω από το 3% το 2010, με αξιόπιστο και βιώσιμο τρόπο.
2. Η Ελλάδα θα πρέπει να ενισχύσει το σχέδιο δημοσιονομικής προσαρμογής με τη χρήση σαφώς προσδιορισμένων και μόνιμων μέτρων για τη μείωση των τρεχουσών δαπανών, συμπεριλαμβανομένης μιας συνετής εισοδηματικής πολιτικής στον δημόσιο τομέα, ώστε με τον τρόπο αυτό να συμβάλει στην απαραίτητη μείωση του χρέους ως ποσοστού επί του ΑΕΠ.
3. Οι συνεχιζόμενες μεταρρυθμίσεις στην υγεία και το ασφαλιστικό σύστημα θα πρέπει να εφαρμοστούν πλήρως.
Όλες οι παραπάνω επισημάνσεις έχουν ήδη ενταχθεί στον σχεδιασμό της κυβέρνησης, έχουν εξαγγελθεί και έχουν αρχίσει να υλοποιούνται. Οι συστάσεις της Επιτροπής δείχνουν ότι το σχέδιο της Κυβέρνησης είναι ο μόνος ρεαλιστικός και εφαρμόσιμος τρόπος για να διασφαλιστεί η έξοδος της χώρας από την κρίση, με ασφάλεια και σιγουριά».
Όσον αφορά την κριτική της Αντιπολίτευσης προς την Κυβέρνηση, ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών κ. Γιάννης Παπαθανασίου δήλωσε τα εξής: «Στις συστάσεις της Επιτροπής δεν υιοθετείται καμία από τις ανεύθυνες και λαϊκίστικες προτάσεις του Αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης κ. Γ. Παπανδρέου. Καμία αναφορά δεν γίνεται για αύξηση της φορολογίας στις επιχειρήσεις, όπως μονότονα επαναλαμβάνει ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ. Γιατί κάτι τέτοιο, ειδικά σε εποχή κρίσης, θα οδηγούσε σε δραματική αύξηση των ποσοστών της ανεργίας, ανάλογα με αυτά που μας κληροδότησαν οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ το 2004.
Καμία αναφορά δεν γίνεται για αύξηση των κρατικών δαπανών, όπως μονότονα προτείνει ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ. Το αντίθετο μάλιστα προτείνεται. Η δραστική περικοπή των κρατικών δαπανών. Καμία αναφορά δεν γίνεται στη φορολόγηση των off shore εταιριών, γιατί η ίδια η Επιτροπή γνωρίζει ότι, παρά τις προσπάθειες τόσο τις δικές της όσο και όλων των κρατών μελών της ευρωζώνης, κάτι τέτοιο δεν είναι εφικτό όσο υπάρχουν οι λεγόμενοι φορολογικοί παράδεισοι ανά τον κόσμο. Παρ' όλα αυτά, στη χώρα μας ισχύει η φορολόγηση των εσόδων από ακίνητα των off shore εταιριών και η Κυβέρνηση έχει επιβάλλει φόρο επί των ίδιων ακινήτων με το Ενιαίο Τέλος Ακινήτων (ΕΤΑΚ).
Καμία αναφορά επίσης δεν γίνεται στη φορολόγηση της εκκλησιαστικής περιουσίας, γιατί η Επιτροπή γνωρίζει, σε αντίθεση με τον κ. Παπανδρέου, ότι η ακίνητη περιουσία της Εκκλησίας για πρώτη φορά φορολογείται στη χώρα μας μέσω του ΕΤΑΚ. Ο διάλογος για την έξοδο από την κρίση απαιτεί δύσκολες αλλά αναγκαίες αποφάσεις. Και όχι ανέφικτες και λαϊκίστικες υποσχέσεις

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου