Πέμπτη 26 Μαρτίου 2009

Μυτιληναίος: Κέρδη 18,5 εκ. ευρώ το 2008



Στα 18,5 εκατ. ευρώ από 193,5 εκ. ευρώ πέρσι διαμορφώθηκαν τα κέρδη μετά από φόρους του ομίλου Μυτιληναίου κατά το 2008 σύμφωνα με την ανακοίνωση των ετήσιων αποτελεσμάτων της εταιρείας.
Σημειώνεται ότι το 2007 τα κεφαλαιακά κέρδη από την Endesa ήταν 143 εκ. ευρώ, τα οποία δεν επαναλήφθηκαν το 2008 καθώς δεν πραγματοποιήθηκε εκ νέου εισφορά κεφαλαίων από την ισπανική εταιρεία κάτι που αναμένεται να γίνει φέτος ακτά το δεύτερο εξάμηνο του 2009.
Τα λειτουργικά κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) ανήλθαν σε 117,6 εκατ. ευρώ από 153,7 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2007, μείωση η οποία προήλθε κυρίως κατά 29 εκατ. ευρώ από την αρνητική για τον Όμιλο ισοτιμία δολ./ευρώ και κατά 27 εκατ. ευρώ από τις υψηλές τιμές πετρελαίου της περιόδου, καθώς και τις αυξημένες τιμές ηλεκτρικής ενέργειας.
Σε ενοποιημένη βάση ο κύκλος εργασιών του ομίλου διαμορφώθηκε στα 976 εκατ. ευρώ έναντι των 913 εκατ. ευρώ του προηγούμενου έτους παρά την αρνητική συγκυρία εξέλιξης στην ισοτιμία δολαρίου/ευρώ που συνεπάγεται σε αρνητική επίδραση στο κύκλο εργασιών κατά 50 εκατ. ευρώ.
Επίσης, η καταγραφή ιστορικού υψηλού για την τιμή του πετρελαίου σε επίπεδα άνω των 140 δολ./βαρέλι τους προηγούμενους μήνες είχε ως αποτέλεσμα τη σημαντική αύξηση στοιχείων κόστους όπως πρώτες ύλες και ναύλα/μεταφορικά.
Τα ανωτέρω σε συνδυασμό με το γεγονός ότι κατά την τρέχουσα περίοδο ενσωματώθηκαν μόνο 10 εκατ. ευρώ κεφαλαιακά κέρδη από τη συμφωνία με την Endesa Hellas (η σημαντική συνεισφορά από το τομέα της ενέργειας αναμένεται να αποτυπωθεί στα αποτελέσματα του 2009), συνετέλεσαν στη διαμόρφωση καθαρών κερδών μετά από φόρους σε 31,3 εκατ. ευρώ ενώ τα καθαρά κέρδη μετά από φόρους και δικαιώματα μειοψηφίας ανήλθαν
Στον Τομέα Μεταλλουργίας και Μεταλλείων το 2009 αναμένεται να είναι παγκοσμίως μια από τις πιο δύσκολες χρονιές των τελευταίων δεκαετιών. Ο συνδυασμός, μειωμένης ζήτησης έως και 50% (κυρίως λόγω της κατάστασης στην αυτοκινητοβιομηχανία και τις κατασκευές), των ταχύτατα αυξανόμενων αποθεμάτων και της νομισματικής αστάθειας εγγυώνται καθεστώς χαμηλών προσδοκιών για όλο το κλάδο.
Παρ’ όλο το δυσμενέστατο κλίμα ο Όμιλος αναμένεται να κεφαλαιοποιήσει σημαντικά οφέλη από την επιτυχημένη πολιτική αντιστάθμισης κινδύνων, που υλοποιήθηκε πριν το ξέσπασμα της κρίσης και της σημαντικής πτώσης των τιμών του αλουμινίου.
Ταυτόχρονα ο Όμιλος έχει ήδη λάβει μέτρα που αποσκοπούν στη θωράκιση και απέναντι στον νομισματικό κίνδυνο που απορρέει από πιθανή περαιτέρω εξασθένιση του δολαρίου, επιτυγχάνοντας δραστική μείωση της έκθεσης του στο συγκεκριμένο νόμισμα. Τα παραπάνω μέτρα σε συνδυασμό και με τη συστηματική προσπάθεια που διεξάγεται για περιορισμό σημαντικών παραμέτρων των στοιχειών κόστους, προσδίδουν σημαντικά πλεονεκτήματα έναντι του ανταγωνισμού και επιτρέπουν στον όμιλο να ατενίζει το μέλλον με αισιοδοξία.
METKA
Η ΜΕΤΚΑ επιβεβαιώνει την εδραίωση της σε έναν από τους μεγαλύτερους πρωταγωνιστές του κλάδου των έργων EPC και η επιτυχία αυτή τόσο σε επίπεδο υλοποίησης, όσο και στρατηγικού σχεδιασμού, αποτυπώνεται στα οικονομικά αποτελέσματα για μια ακόμα χρονιά. Το 2008 ο κύκλος εργασιών ανήλθε στα 381,5 εκατ. ευρώ έναντι 284,2 εκατ. ευρλω το 2007 (αύξηση 34%), ενώ τα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) ανήλθαν σε 66,9 εκατ. ευρώ από 57,1 εκατ. ευρώ σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2007 (αύξηση 17%). Το περιθώριο κέρδους EBITDA εξακολουθεί να παραμένει σε πολύ υψηλό επίπεδο (17,5%) τόσο σε απόλυτο μέγεθος, όσο και συγκρινόμενο με το διεθνή ανταγωνισμό. Τέλος, τα καθαρά κέρδη μετά από φόρους και δικαιώματα μειοψηφίας ανήλθαν σε 41,4 εκατ. ευρώ έναντι 36,8 εκατ. ευρώ.
H εξειδίκευση της ΜΕΤΚΑ ως κατασκευαστής ενεργειακών έργων στην Ελλάδα, επεκτείνεται δυναμικά σε ανταγωνιστικές αγορές του εξωτερικού. Σημειώνεται ότι, το σημερινό ανεκτέλεστο υπόλοιπο έργων της ΜΕΤΚΑ, ανέρχεται σε 1,5 δισ. ευρώ (συμβολαιοποιημένα και ανατεθειμένα έργα) εκ των οποίων άνω του 60% των έργων αφορούν σε δραστηριότητες στο εξωτερικό.
Επισημαίνεται ότι η ΜΕΤΚΑ βρίσκεται στην τελική ευθεία διαπραγματεύσεων για μια σειρά από εξίσου μεγάλα έργα σε Ελλάδα και εξωτερικό με υψηλές πιθανότητες επιτυχίας, που αναμένεται, εφόσον ολοκληρωθούν αισίως, να οδηγήσουν τον κύκλο εργασιών και τα κέρδη σε νέα ιστορικά υψηλά τα επόμενα έτη.
Στον Τομέα Ενέργειας το 2009 αναμένεται να καταστεί έτος σταθμός καθώς θα αρχίσουν να αποδίδουν καρπούς οι σημαντικές επενδύσεις του Ομίλου στο συγκεκριμένο Τομέα ενισχύοντας σημαντικά την οικονομική θέση του Ομίλου. Συγκεκριμένα το εργοστάσιο συμπαραγωγής ισχύος 334 MW, ένα από τα πιο σύγχρονα εργοστάσια του είδους του στην Ευρώπη, αναμένεται να εισέλθει σε εμπορική λειτουργία τον Ιούνιο ανακουφίζοντας το σύστημα σε μία ιδιαίτερα δύσκολη περίοδο, όπως είναι το καλοκαίρι και συνεισφέροντας σημαντικά στα οικονομικά αποτελέσματα της χρήσης.
Παράλληλα, το φιλόδοξο επενδυτικό πλάνο του Ομίλου συνεχίζεται με γοργούς ρυθμούς καθώς η δεύτερη μονάδα παραγωγής ενέργειας συνδυασμένου κύκλου ισχύος 444 MW στον Άγιο Νικόλαο βρίσκεται πλέον στο τελευταίο στάδιο κατασκευής ενώ ξεκινά ήδη σε συνεργασία με τη MOTOR OIL και η κατασκευή της τρίτης μονάδας ισχύος 395 MW στους Αγ. Θεοδώρους.
Ο Όμιλος δραστηριοποιείται έντονα και στον τομέα των ΑΠΕ όπου, μετά και την πρόσφατη εξαγορά των 4 αιολικών πάρκων ισχύος 18,6 MW στην Εύβοια από το δανέζικο οίκο DONG, διαθέτει πλέον σύνολο λειτουργούντος δυναμικού που ανέρχεται στα 45 MW, ενώ άλλα 800 MW βρίσκονται σε διάφορα στάδια αδειοδότησης και υλοποίησης. Με όλες τις παραπάνω ενέργειες γίνεται εφικτός ο στόχος του Ομίλου για λειτουργία συνολικά πάνω από 1.800 MW έως το 2013, συμβάλλοντας έτσι αποφασιστικά στο σοβαρό κοινωνικό ζήτημα του ελλειμματικού συστήματος και τη δραστική μείωση των ακριβών για τη χώρα μας εισαγωγών, υλοποιώντας ταυτόχρονα το όραμα της δημιουργίας του μεγαλύτερου ανεξάρτητου παραγωγού ηλεκτρικής ενέργειας στη χώρα.
Για τα αποτελέσματα της εταιρικής χρήσης του 2008 θα γίνουν λεπτομερέστερες αναφορές σε τηλεδιάσκεψη με τους αναλυτές και θεσμικούς επενδυτές αύριο, Παρασκευή 27 Μαρτίου 2009, στις 17.30 ώρα Ελλάδος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου