Πέμπτη 26 Μαρτίου 2009

Internet Explorer 8


Εδώ και περίπου δύο χρόνια το πρόγραμμα που χρησιμοποιώ περισσότερο απ' όλα όταν κάθομαι μπροστά σε υπολογιστή (δηλαδή σχεδόν συνέχεια) είναι ο browser Firefox. Είναι πλέον φορτωμένος με plug-ins που κάνουν τη ζωή μου πιο εύκολη, και πια ούτε που θυμάμαι την εποχή που χρησιμοποιούσα Internet Εxplorer, τον δημοφιλέστερο browser του κόσμου, αυτόν που έχουν μέσα τα Windows.

Να όμως που τώρα κυκλοφορεί η νέα έκδοση του Explorer (μετά από πολύ καιρό), το νούμερο 8, με πολύ καλό vibe να τον ακολουθεί. Τσεκάροντας τις alpha και beta εκδόσεις όλοι έλεγαν ότι πρόκειται για έναν browser πολύ γρήγορο και αξιόπιστο, εφάμιλλο των Firefox και των Chrome αυτού του κόσμου. Τις προάλλες λοιπόν που βγήκε η τελική έκδοση, τον κατέβασα, και έκανα μια μικρή δοκιμή, να δω πώς πάει.

Εμφανισιακά είναι σχεδόν ολόιδιος ο 7, αλλά οι μετρήσεις λένε πως είναι πολύ πιο γρήγορος, σε κάποιες περιπτώσεις ταχύτερος από τον Firefox ή τον Chrome (αλλά όχι σε sites που βασίζονται σε javascript, όπως τα Google Docs). Τις σελίδες μια χαρά της ανοίγει, ενώ και οι developers έχουν λόγους να χαίρονται, καθώς ο Explorer παίζει πλέον καλύτερα με τα standards. Και είναι αρκετά πιο ελαφρύς από το (θηρίο) Firefox, που τρώει ακόμα υπερβολικά πολλούς πόρους απ΄το σύστημα. Δεν είναι Chrome (ή Opera, εδώ που τα λέμε), αλλά είναι καλύτερος.

Έχει και κάποιες νέες δυνατότητες: Μπορείς να πατάς δεξί κλικ σε λέξεις που βρίσκεις σε ένα website, και να κάνεις διάφορα πράγματα (να ψάξεις τον ορισμό της, να τις στείλεις σε κάποιον) χωρίς να φύγεις απ' τη σελίδα στην οποία βρίσκεσαι. Υπάρχουν τα "web slices", drop down μενού που τραβάνε πληροφορία από sites χωρίς να χρειάζεται να πας σ' αυτά τα sites. Είναι μια καλή ιδέα, αν την αναπτύξουν οι developers μπορεί και να τη χρησιμοποιώ για sites όπως το digg και το delicious.
Υπάρχει, δε, κι ένα κουμπάκι που σου επιτρέπει να βλέπεις σελίδες που βγαίνουν λάθος επειδή ήταν σχεδιασμένες για παλιότερους browsers, αλλά δεν έτυχε να το χρησιμοποιήσω -γιατί όλες μια χαρά μου βγήκαν.

Το θέμα όμως είναι πια το εξής: Έχω φτιάξει τον Firefox με τα add-ons και τους αυτοματισμούς του, έχω στήσει την online ζωή μου γύρω του, οπότε είναι πλέον πολύ δύσκολο να τον εγκαταλείψω. Δεν τον εγκατέλειψα για τον Chrome, μάλλον δεν θα τον εγκαταλείψω ούτε για τον IE8. Υπάρχει όμως ένα τεράστιο ποσοστό (65; 70%;) που εξακολουθεί να χρησιμοποιεί μια από τις προηγούμενες εκδόσεις του. Αυτοί είναι τυχεροί: Η εμπειρία τους στο Ίντερνετ πρόκειται γίνει πολύ πολύ καλύτερη.

Μπορείς να κατεβάσεις τον IE8 εδώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου