Πέμπτη 26 Μαρτίου 2009

ΠΑ.ΣΟ.Κ.: Οι ομάδες λίγο πριν κυβερνήσει


Μόλις 5 χρόνια έχουνε περάσει από την πρώτη ήττα του ΠΑ.ΣΟ.Κ. σε εθνικές εκλογές ύστερα από 3 συνεχείς νικηφόρες εκλογικές μάχες.
Έκτοτε διαδραματίστηκαν γεγονότα που δρομολόγησαν διαδικασίες στο εσωτερικό του κινήματος, με αποτέλεσμα τη δημιουργία «ομάδων», «φραξιών» και ορκισμένων «δελφίνων», έτοιμων να διεκδικήσουν το κάτι παραπάνω για την επόμενη μέρα.
Δεδομένο και αναμφισβήτητο στοιχείο, παραμένει πως μέχρι και το 2000 το ΠΑ.ΣΟ.Κ. διέθετε σαν κόμμα, τον πλέον οργανωμένο και αποτελεσματικό πολιτικό μηχανισμό σε σχέση με κάθε άλλο πολιτικό φορέα στην Ελλάδα. «Ιδρυτές» και οραματιστές του οι κύριοι Λαλιώτης και Σκανδαλίδης. Στελέχη και οι δύο με βαριά πολιτική κληρονομιά και δράση στην μεταπολιτευτική περίοδο. Κάθε μηχανισμός όμως που στήνεται, οφείλει ο «καθοδηγητής» του να τον ελέγχει και συνεχώς να τον ανανεώνει. Δυστυχώς όμως για το ΠΑΣΟΚ ο διχασμός της περιόδου Σημίτη έφερε ανακατατάξεις στον συγκεκριμένο τομέα. Αλαζονικοί, ορκισμένοι «εκσυγχρονιστές», πήραν θέσεις κλειδιά στη ραχοκοκαλιά του συστήματος ΠΑ.ΣΟ.Κ. με μοναδικό σκοπό την εκδίωξη του «Παπανδρεϊκών». Το πέτυχαν. Αλλά όμως ταυτόχρονα δοκίμασαν και τις αντοχές των αποστασιοποιημένων.
Όλα τα παραπάνω σε συνδυασμό με τον κορεσμό που επήλθε φυσιολογικά ύστερα από πολλά χρόνια διακυβέρνησης της χώρας, οδήγησαν σε ήττα στις εκλογές του 2004 αλλά η ελπίδα δεν είχε χαθεί. Ο Γιώργος Παπανδρέου έφερε αέρα ανανέωσης και γέννησε καινούργιες προσδοκίες στην αρχή της σταδιοδρομίας του ως πολιτικός αρχηγός. Κάποια λάθη όμως στη επιλογή συνεργατών, οι συνεχείς «αποκλίσεις» από τη ‘γραμμή του προέδρου’, τα χαμηλά αντανακλαστικά του κόμματος, ίσως και η έλλειψη του ‘πύρινου λόγου’, με μαθηματική ακρίβεια οδήγησαν στην «εσωστρέφεια». Εσωστρέφεια, πού ξεπερνάει το ΠΑΣΟΚ και γίνεται κύριο πρόβλημα για την κυβέρνηση και την ΝΔ ύστερα από τις συζητήσεις που έχουν αρχίσει στην παράταξη για την μετά-Καραμανλή εποχή και τους υποψήφιους διαδόχους του στη θέση του προέδρου του κόμματος.
Οι «ομάδες» στο ΠΑΣΟΚ, ο ρόλος των ΜΜΕ και των επιχειρηματιών Οι Προεδρικοί: Η ομάδα έμπιστων του Γιώργου Παπανδρέου είναι οι :Θάνος Μπεγλίτης, Χάρης Καστανίδης, Γιάννης Ραγκούσης, Νίκος Αθανασάκης, Δημήτρης Ρέππας, Γιώργος Παπακωνσταντίνου και Φίλιππος Πετσάλνικος. Έχουν την ευθύνη χάραξης πολιτικής, που να εναρμονίζεται με τις προσδοκίες , τις διακηρύξεις και τις θέσεις του προέδρου του ΠΑΣΟΚ. Οι σχέσεις τους με τους φορείς εξουσίας, θα λέγαμε, «αντιερωτικές». Δόγμα τους η απαγκίστρωση των κομμάτων από την 4η εξουσία και η επιστροφή στην ‘δύναμη του λαού’. Είναι κάτι παραπάνω από βέβαιο πως δεν πρόκειται ποτέ να τους δει κανείς να συνδιαλέγονται με τους δημοσιογράφους- διαμορφωτές κοινής γνώμης και με επιχειρηματίες που στηρίζουν την βιωσιμότητα των κερδών τους στην εκάστοτε εξουσία. Οι Βενιζελικοί: Ανδρέας Λοβέρδος, Μιλένα Αποστολάκη, Γιώργος Φλωρίδης, Τόνια Αντωνίου, Χρίστος Βερελής είναι μερικά από ταονόματα του δεύτερου πιο ισχυρού, ποσοτικά, μπλοκ της οργάνωσης, γνωστό και ως νέο «ρεύμα». Μπορεί οι θέσεις-κλειδιά που κατέχουν στο ΠΑ.ΣΟ.Κ. να μην τους επιτρέπουν την διαμόρφωση πολικής, ιδιαίτερα με την επικράτηση με μεγάλη διαφορά του Γιώργου Παπανδρέου έναντι του Ευάγγελου Βενιζέλου στην τελευταία εσωκομματική διαδικασία το 2007, εντούτοις έχουν στο πλευρό τους τον πιο ισχυρό μηχανισμό. Τα ΜΜΕ και αρκετοί επιχειρηματίες έχουν συνταχθεί στο πλευρό τους και τους δίνουν πάτημα να εκφράζουν τις απόψεις τους ως κεντρική γραμμή του ΠΑ.ΣΟ.Κ.. Ο Βενιζέλος άλλωστε υπήρξε πάντα ο αγαπημένος των τηλεοπτικών παραθύρων ενώ διατηρεί και άριστες σχέσεις με τον επιχειρηματικό κόσμο της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης. Οι τακτικές της ομάδας διαμορφώνονται σε μέρη όπως το «Da Capo», «Hilton», «17» και γενικότερα σε περιοχές που ευδοκιμούν τα ‘πηγαδάκια’ εξουσίας.
H Αριστερή Πρωτοβουλία: Γιώργος Παναγιωτακόπουλος, Χρίστος Παπουτσής και Μιχάλης Καρχιμάκης είναι τα βασικά στελέχη, με τον πρώτο να αποτελεί τον ιδρυτή- καθοδηγητή της ομάδας. Η δύναμή τους αυτή τη στιγμή είναι πολύ μεγάλη στο εσωτερικό αφού αποτελούν τους βασικούς αναστηλωτές των τοπικών μηχανισμών και οργανώσεων, εκμεταλλευόμενοι άριστα τις σχέσεις τους κυρίως με τη Νεολαία του κινήματος. Πιστοί στις αρχές της 3ης του Σεπτέμβρη, η μόνη τους διασύνδεση με τα ΜΜΕ είναι η «Ελευθεροτυπία».
Οι «Αυτόχθονες»: Θόδωρος Πάγκαλος, Άννα Διαμαντοπούλου, Μιχάλης Χρυσοχοίδης. Προβεβλημένα στελέχη ,συμμετέχουν ενεργά στην αντιπολιτευτική δράση του ΠΑΣΟΚ, με σημαντικές θέσεις στην σκιώδη κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου. Πολύς λόγος γίνεται για τις κινήσεις της Άννας Διαμαντοπούλου. Αγαπημένη των ΜΜΕ, δεν υπάρχει εβδομάδα που να μην την δούμε στο ‘γυαλί’ ενώ φιλοξενείται σε στήλες εφημερίδων που καθορίζουν το πολιτικό γίγνεσθαι των πολιτών. Σε όλα τα παραπάνω συμβάλλει το γεγονός πως ο πολιτικός μέντοράς της Κώστας Σημίτης, την συμβουλεύει ενώ της έχει προωθήσει όλα τα απαραίτητα ‘εργαλεία’ και τις συστάσεις, επιχειρηματικές και mediaκες διασυνδέσεις, για τη περαιτέρω εξέλιξή της. Οι μύχιοι πόθοι της για ενδεχόμενη ανάληψη του υπουργείου Οικονομικών σε ενδεχόμενη περίπτωση κυβέρνησης ΠΑ.ΣΟ.Κ,. σκιαγραφούνται σε όλα τα πάνελ και τις στήλες των έγκριτων ΜΜΕ δίνοντας το «στίγμα της επόμενης μέρας» και της προτίμησής τους.
Το μέλλον Τα δεδομένα της πολιτικής σκακιέρας έχουν διαμορφωθεί υπέρ του ΠΑΣΟΚ και του Γιώργου Παπανδρέου, σύμφωνα και με τα ευρήματα των τελευταίων δημοσκοπήσεων, που φέρουν το ΠΑΣΟΚ πρώτο κόμμα με σημαντική διαφορά από την ΝΔ. Η τωρινή κατάσταση, η διαφαινόμενη επικράτηση του ΠΑΣΟΚ στις επόμενες βουλευτικές εκλογές και η αποδυνάμωση της κυβέρνησης, έχουν δώσει την δυνατότητα στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ να διαπραγματευτεί το ρόλο των ΜΜΕ και των επιχειρηματιών από σαφώς πιο πλεονεκτική θέση. Το σύνθημα των τελευταίων χρόνων, «καμία σχέση με ΜΜΕ και επιχειρηματίες», γίνεται τώρα το ισχυρότερο χαρτί διαπραγμάτευσης για τον ρόλο των «ομάδων» στο εσωτερικό του ΠΑ.ΣΟ.Κ.. Πρωτοβουλίες όπως γεύματα και τακτικές συναντήσεις με επιχειρηματίες και εκδότες, βρίσκονται στην ατζέντα του Γιώργου Παπανδρέου, προβάλλοντας τον ως τον αδιαφιλονίκητο κυρίαρχο. Οι τρικλοποδιές και οι ίντριγκες είναι κάτι παραπάνω από βέβαιο πως δεν θα εκλείψουν μέχρι την ανάληψη των κυβερνητικών καθηκόντων από το ΠΑ.ΣΟ.Κ.. Όμως τα δεδομένα είναι μη αναστρέψιμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου